3 způsoby, jak použiješ svůj Chemex

Chemex možná připomíná laboratorní sklo (taky ho vynalezl chemik) a pro jeho atraktivní design už nejednu ženu napadlo udělat si z něj vázu (promiň Bobino, muselo to ven). Ve skutečnosti tahle skleněná karafa slouží pro přípravu výborné filtrované kávy. Nebo jiných nápojů. Ukážu ti hned 3 způsoby, jak doma Chemex využiješ.

Chemex
Chemex

1. Základní recept na filtrovanou kávu

Miluješ výběrovou kávu a hledáš jednoduchý způsob, jak si ji dopřát doma? Chemex je perfektní volba. I bez velkých zkušeností z něj dostaneš prvotřídní nápoj čisté chuti. Stačí se krok za krokem držet mých osvědčených postupů.

Co budeš potřebovat:

  • 35 g světle pražené kávy
  • Chemex + filtr
  • váhu a stopky
  • vodu o teplotě 98 °C, nejlépe filtrovanou

Co doporučuji navíc:

  • Se zalévací konvicí Hario s úzkou hubicí dosáhneš u filtrovaných káv (dripper V-60, Chemex, Aeropress) lepších výsledků.
  • Pokud nechceš míchat kávu dřívkem od nanuku, pořídit bys měl i bambusové míchátko. Alespoň pro prezentaci před návštěvami. 🙂

Zacházení s filtrem
Vrchní část Chemexu je určena pro vložení filtru. Ten vždy umísti tak, aby jeho třívrstvá strana směřovala s ústí trychtýře nádoby. Nikdy ho nezapomeň propláchnout. Nejen, že ho voda zbaví papírové chuti. Jejím působením se přitiskne na hladké stěny nádoby a káva díky tomu překapává pouze přes špičku filtru. Je proto zásadní mít filtr správné velikosti. Nejrozumnější je pořídit ty originální. Pozor si dej i na to, kde filtry skladuješ. Snadno vstřebávají okolní pachy, které se do výsledného nápoje mohou promítnout.

Jak na to:

  1. Do Chemexu vlož filtr tak, aby jeho tři vrstvy byly na straně nalévacího „zobáčku“, filtr důkladně propláchni horkou vodou. Zbaví ho papírové chuti a nádobu předehřeje.
  2. Vodu vylej, polož Chemex na váhu a vynuluj ji.
  3. Do filtru nasyp 35 g nahrubo umleté kávy (jako cukr krystal) a poklepáním na sklo srovnej povrch kávy.
  4. Zapni stopky a pusť se do předpaření kávy – krouživým pohybem na ni pomalu nalej 125 g vody. Všechna káva by měla být ponořená. Vzniklou kaši jemně promíchej (docílíš tím rovnoměrnější extrakce) a po 30 sekundách začni pomalu a rovnoměrně dolévat zbytek vody (cca 375 g). Celkem tedy použiješ 500 g vody.
  5. Jakmile doleješ poslední kapku vody, kávu ještě jednou promíchej.
  6. Překapávání by mělo trvat asi 3–4 minuty. Po uplynutí tohoto času filtr odstraň.

2. Rychlý filtr na ledu – Flash Brewed Coffee

Oblíbil sis ledovou kávu, ale nechce se ti čekat na Cold Brew? Uznávám, že 24 hodin louhování kávy ve studené vodě vyžaduje trochu trpělivosti a plánování. Naštěstí mám v záloze rychlý recept na ledovou kávu v japonském stylu. Flash Brewed Coffee.

Co budeš potřebovat:

Jak na to:

  1. Do Chemexu vlož filtr tak, aby jeho tři vrstvy byly na straně nalévacího „zobáčku“, filtr propláchni horkou vodou, zbaví se tím papírové chuti. Pak ho odlož stranou a vylej vodu.
  2. Všechen led dej do karafy a nahoru vrať filtr.
  3. Umísti Chemex na váhu a vynuluj ji.
  4. Do filtru nasypej 27 g nahrubo umleté kávy (jako cukr krystal) a poklepáním ji rovnoměrně rozprostři.
  5. Zapni stopky a krouživým pohybem zalej kávu 50–60 g vody tak, aby byla úplně mokrá. Vzniklou kaši jemně promíchej a po 40 sekundách začni pomalu a rovnoměrně dolévat zbytek vody (cca 220 g).
  6. Překapávání by mělo trvat asi 3 minuty. Poté filtr vyhoď, i když v něm ještě bude voda.

3. A co to zkusit s čajem?

Čaji nesvědčí, když přijde do styku s kovem. Silně totiž narušuje výslednou chuť a dokonce ničí některé látky. Přesto se pro louhování čajů nejčastěji prodávají kovová sítka. Co dodat… Připrav si svůj oblíbený sypaný čaj v Chemexu. Nebo zkus můj recept na čaj z čerstvé máty či zázvoru.

Co budeš potřebovat:

  • čerstvou mátu nebo zázvor
  • mixér, hmoždíř nebo struhadlo
  • Chemex + filtr
  • vodu, nejlépe filtrovanou

Jak na to:

  1. Omytou mátu rozdrť v mixéru nebo hmoždíři / oloupaný zázvor co nejjemněji nastrouhej.
  2. Vlož filtr do Chemexu, prolej ho horkou vodou, chvíli nech předehřát celou nádobu a pak vodu vylej.
  3. Do filtru dej mátovou nebo zázvorovou drť a krouživým pohybem ji zalévej vroucí vodou.
  4. Jakmile všechna voda překape, odstraň filtr a můžeš podávat.

Překvapuje tě, kolik parády se dá udělat se skleněnou vázou? Dej do komentářů vědět, jak se ti baristická práce s Chemexem daří a poděl se o vlastní tipy a zkušenosti.

Dorazilo zboží / Chemex
Dorazilo zboží / Chemex